Dronă militară americană prăbușită lângă Câmpia-Turzii

O dronă militară americană MQ-9 Reaper s-a prăbușit, joi, în apropiere de Câmpia Turzii. Drona s-a prăbușit în jurul orei 14:00, la câțiva kilometri de baza aeriană de la Câmpia Turzii unde se află și soldații americani.

În jurul orei 19 drona a fost ridicată și dusă la baza aeriană din Câmpia Turzii, de unde a și decolat. În următoarele zile specialiștii din cadrul armatei americane o vor supune unei expertize amănunțite pentru a afla cu exactitate care a fost motivul prăbușirii. Vor să afle acest lucru cât mai repede mai ales că la baza aeriană din Câmpia Turzii se află și alte drone de același tip și în cazul în care vorbim despre o defecțiune din fabricație și acestea ar putea reprezenta un pericol. Momentan nu se știe cauza, însă ancheta va stabili cu exactitate ce s-a intamplat. Drona de luptă manevrata de militarii americani, a cazut intr-un lan de soia care se află în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii. Zona a fost securizată încă de la ora 14 când drona s-a prăbușit și nimeni nu a avut acces pe raza de 1 km până seara la ora 19 când aceasta a fost ridicată.

Ministrul Vasile Dîncu a declarat joi la Digi24 că drona era într-o misiune „de antrenament”. „Nu au fost pagube, au căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. (…) Deocamdată aceste drone sunt folosite pentru antrenament. Ne antrenăm împreună, și noi și americanii, cu aceste drone”.

„Nu au fost pagube, a căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment.”

Potrivit ministrului Apărării, drona MQ-9 Reaper era operată de americani. „Noi nu operăm în acest moment (n.red. drone MQ-9 Reaper)”, a spus ministrul.

>